Licht op de vesting

Heusden, 20 november 2015. Lichtfestival in Heusden.

Van 18 december tot en met 3 januari vindt in Heusden de eerste editie van Licht op de Vesting plaats. Een lichtfestival dat een aaneenschakeling vormt van lichtobjecten, installaties en performance art. Het is de bedoeling dat het festival uitgroeit tot een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij telkens een nieuw thema wordt uitgelicht. Dit jaar staat het thema ‘verborgen verhalen’ centraal.

Licht

Tijdens de donkere decemberdagen worden karakteristieke objecten op verrassende wijze verlicht. Leg daarbij niet gelijk de link met Glow Eindhoven. Licht op de Vesting past bij de aard en schaal van de vestingstad. Lichtarchitect Arjen van der Cruijsen en lichtontwerper Frank Eits, zijn momenteel bezig met de uitwerking van het speciaal opgestelde lichtplan.

Route

Met een gratis routekaartje, dat verkrijgbaar is bij het Heusdens Buro voor Toerisme (HBT), mis je geen object. Maar wil je meer te weten komen over de verborgen verhalen die schuil gaan achter deze objecten en te bezoeken pleintjes en steegjes, dan kun je deelnemen aan de speciale wandelingen onder leiding van een gids van het HBT. Op drie avonden worden de deelnemers getrakteerd op verrassende acts langs de route.

Meedoen

Het lichtfestival is onder andere ontstaan vanuit het idee om een bijdrage te leveren aan het bevorderen van de saamhorigheid binnen de gemeenschap. Daarom worden de inwoners van Heusden ook actief betrokken bij het lichtfestival. Zij kunnen als volgt een bijdrage leveren:

1. Creëren. Inwoners kunnen hun verborgen verhaal in een kunstwerk verwerken. Dit kunstwerk wordt opgenomen in een stellage van kunstwerken, welke een plaats krijgt in de Grote Kerk.

2. Acteren. Op verschillende locaties in de Vesting worden verborgen verhalen tot leven gebracht. Acteurs kruipen in de huid van een personage uit een verborgen verhaal.

3. Helpen. De organisatie kan hulp gebruiken voor, tijdens en na het festival. Bijvoorbeeld bij het opbouwen, bewaken en afbouwen van installaties en het promoten van dit festival.

Organisatie

De organisatie van het Heusdens lichtfestival ligt in handen van stichting Licht op de Vesting. Koen Kops is voorzitter, Peter van Harten is secretaris en Jos Rooijmans is penningmeester. De gemeente Heusden en enkele sponsoren ondersteunen het evenement door het toekennen van een bijdrage.

Informatie

Op de website www.lichtopdevesting.nllees je meer over de mogelijkheden tot deelname en sponsoring. Ook vind je daar het programmaoverzicht. Daarnaast blijf je op de hoogte via Facebook en Twitter.