Tentoonstelling; De Restauratie van Heusden

Tentoonstelling; De Restauratie van Heusden 12/042019 t/m 13/102019
Starttijd Vrijdag van 13.00 - 17.00 uur, Zaterdag en zondag van 11.00 - 17.00 uur Entree Gratis Locatie Het Gouverneurshuis Adres Putterstraat 14-16 Plaats Heusden Contact Annemarie Lavén
06 37031664
a.laven@hotmail.com

Heusden. Een fascinerende metamorfose van een vestingstad. Wie nu door het charmante vestingstadje Heusden loopt, kan zich nauwelijks voorstellen dat het een halve eeuw geleden sterk vervallen was. Heusden was zwaar gehavend uit de Tweede Wereldoorlog gekomen. In de jaren vijftig leek het erop dat de sloopkogel eraan te pas zou komen en Heusden volledig gemoderniseerd zou worden.
Maar op de valreep maakten de Heusdenaren een radicaal andere keuze: ze besloten het historische karakter in ere te houden en het stadje minutieus te gaan restaureren. Huis voor huis, steen voor steen.
Centraal in de activiteiten staat de expositie De Restauratie van Heusden, die te zien zal zijn in museum Het Gouverneurshuis. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de metamorfose van Heusden: hoe de door oorlogsgeweld kapotgeschoten stad transformeerde in een tot in de puntjes gerestaureerde vestingstad. Ook komt aan bod welke invloed de restauratie heeft gehad op de sociale en economische ontwikkeling van Heusden in de twintigste eeuw.

In het Bezoekerscentrum is naast de grote maquette van Heusden de presentatie Heusden op de kaart te bezoeken. Aan de hand van verschillende markante stadsplattegronden en maquettes wordt hier de bouwgeschiedenis van Heusden verteld. Voor de openingstijden van het Bezoekerscentrum klik hier

Op de Vismarkt en op het pleintje voor het oude Stadhuis aan de Pelsestraat staan van 12 april tot 18 augustus 2019 twee fotozuilen met historische straatbeelden van Heusden.

In september 2019 zal een symposium plaatsvinden over naoorlogse restauratieopvattingen, met Heusden als casus. Tevens zal dan een publieksboek over de restauratie gepresenteerd worden.