75 jaar vrijheid

Het is 75 jaar geleden dat onze regio werd bevrijd. Een gebeurtenis om niet te vergeten. En dat gebeurt dan ook zeker niet. Bekijk hieronder de programma's omtrent '75 jaar bevrijding'.

HEUSDEN


26 & 27 oktober | Stadswandeling 'Heusden Herdenkt'

Tijdens deze bijzondere themawandeling vertelt de stadsgids uitgebreid over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, de stadhuisramp, de bevolking in angst, het overleven, de bevrijding en de wederopbouw van Heusden. Vertrek iedere laatste zaterdag en zondag van de maand om 14:30 uur. Meer informatie over tickets vind je hier. Op 2 & 3 november, 23 & 24 november en 28 & 29 december vinden de stadswandelingen ook plaats!

TweedeHansjes


Het Pieck heeft de armband het “Tweedehansje” ontwikkeld. Deze armband is gemaakt van gebruikt textiel en is gebaseerd op het verhaal van ”het Jongetje naast het graf’’, een van de 75 oorlogsverhalen die opgetekend is in het bijzondere project ‘Brabant Remembers’. Deze armbandjes worden in oplage gemaakt, maar daar heeft Het Pieck jou voor nodig! Maak je deel uit van een handwerkgroepje, een knutselclub of gewoon een groep vrienden die samen aan de slag willen? Maak dan een ‘’Tweedehansje’’. De armbandjes worden gebruikt tijdens 75 jaar Vrijheid Heusden. Meer informatie vind je hier.

Activiteiten november

Veel van de activiteiten concentreren zich op het weekend van 1, 2 en 3 november 2019. Maandag 4 november staat in het teken van de herdenking van de Stadhuisramp. Bekijk hier het programma van het bevrijdingsweekend.

1 november

Aftrap van bevrijdingsweekend met lezing van Jack Didden georganiseerd door Heemkundekring Onsenoort in de Voorste Venne over hoe de bevrijding van de regio en die van onze gemeente in het bijzonder in zijn werk ging.

2 november

Deze dag vindt de veteranendag plaats met o.a. een herdenkingsceremonie. De veteranen bezoeken verder de tentoonstelling met veteranenkunst in de Cultuurtoren Honsoirde (zie 20 oktober).

Daarnaast wordt de bevrijdingsexpositie in het Gouverneurshuis in Heusden geopend. Deze interactieve en informatieve expositie gaat in op de gebeurtenissen van Tweede Wereldoorlog in onze gemeente. Op zaterdagavond is er een Bevrijdingsconcert in de Voorste Venne. Harmonie Drunen, Stichting Honsoirde en Het Groot Dwergonisch Mannenkoor werken aan een mooi muzikaal programma.

Bevrijdingsconcert (uitverkocht)

Op zaterdagavond 2 november aanstaande organiseren de Gemeente Heusden,Cultuurtoren Honsoirde, Harmonie Drunen en Het Groot Dwergonisch Mannenkoor een Bevrijdingsconcert in de theaterzaal van De Voorste Venne. Dit in het kader van de activiteiten rondom 75 Jaar Vrijheid Heusden. Binnen een week waren alle plaatsen uitverkocht. Veel mensen moesten helaas teleurgesteld worden.

3 november

In de ochtend onthullen we het herinneringsmonument aan de Steegerf in Drunen. Dit initiatief van Stichting vrienden van het Gouverneurshuis markeert de plek waar op 4 november 1944 de bevrijding van onze gemeente begon. In de late namiddag staken 6 bataljons van de Schotse 51ste Highland Divsion het Afwateringskanaal in Drunen over en bevrijdden vervolgens onze gemeente.

Na de onthulling start de bevrijdingsroute door de gehele gemeente. Op diverse locaties tref je fotopanelen aan waarbij informatie wordt gegeven over de gebeurtenissen die zich daar in oorlogstijd afspeelden. Historische oorlogsvoertuigen zorgen voor een begeleiding van de route die fietsend, wandelend, en per auto kan worden afgelegd. De route wordt georganiseerd door Heemkundekring Onsenoort. Op deze dag kun je ook de tentoonstellingen in het Gouverneurshuis en de Cultuurtoren bezoeken. In de Grote of Catharijne kerk treedt ‘s middags harmonie ‘‘De Eendracht’’ uit Heusden op met een bevrijdingsconcert van 14.30 tot 16.00 uur.

4 november

In de avond vindt in de vesting de herdenking plaats van de Stadhuisramp. Dat gebeurt met een herdenkingsdienst in de Grote of Catharijnekerk en de herdenking bij het monument bij het voormalige stadhuis. Na afloop van de herdenking presenteert Heemkundekring Onsenoort een boek over de stadhuisramp. Deze is door Geke van de Merwe, met medewerking van militair historicus Christ Klep, geschreven.

DONGEN

Vrijdag 1 november

Op vrijdag 1 november wordt een plaquette onthuld aan de Gemeentenweg, nabij de locatie van een vliegtuigcrash in Dongen-Vaart. Bij deze crash kwamen 7 bemanningsleden om het leven. De plaquette wordt geplaatst ter nagedachtenis aan hen. Dongenaar Mark de Weerd heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar deze crash en ook enkele familieleden van de piloot opgespoord. Zij zullen de onthulling bijwonen. De ceremonie is voor iedereen toegankelijk en begint om 14.30 uur.

Re-enactmentgroep

Op vrijdag komt er ook een re-enactmentgroep die haar kampement het hele weekend zal opslaan op het Wilhelminaplein. Deze groep speelt het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog na en neemt 15 voertuigen uit die tijd mee.

Jubileumboek

Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid verschijnt een jubileumboek met deels niet eerder gepubliceerde herinneringen aan de oorlog en de bevrijding. De titel van het boek is Bezetting en bevrijding, Herinneringen uit Dongen, 's Gravenmoer en Klein Dongen-Vaart'. Een werkgroep heeft persoonlijke verhalen opgetekend en dagboekfragmenten bewerkt. Deze bijzondere uitgave wordt vrijdagavond 1 november om 18.30 uur gepresenteerd in de foyer van De Cammeleur. Het boek gaat 15 euro kosten. Intekenen voor het boek kan door een mail te sturen. Klik op onderstaande button.

Intekenen jubileumboek

Zaterdag 2 november

Historische rondrit

Op zaterdag 2 november doet een stoet met zo'n 50 historische voertuigen de gemeente aan. De rondrit gaat door Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart en in alle kernen wordt gestopt voor het onthullen van een monument ter herinnering aan 75 jaar vrijheid.

De route: 10.30 uur: Vertrek vanaf Kanaalstraat - Kanaaldijk Noord - Wilhelminastraat - Tramstraat - Sint Josephstraat - Hoge Ham - Lage Ham -Wilhelminalaan ('s Gravenmoer) - Hoofdstraat - Molendijk - Julianalaan - Vaartweg - Mr. Janssenweg - Fazantenweg - Procureurweg - Mgr. Schaepmanlaan - Hoge Ham (13.30 uur einde rondrit). Bekijk hieronder de route op de kaart.


Onthulling monumenten:

10.30 uur bevrijdingskapel in Park Vredeoord, Dongen

11.40 uur hoek Hoofdstraat/Molendijk, 's Gravenmoer

12.30 uur dorpsplein Dongen-Vaart

Routekaart

Toneelvoorstelling

Isabelle van Tintelbelle heeft speciaal voor de festiviteiten rondom de bevrijding een musical geschreven. Met een cast van 19 kinderen en enkele volwassenen zullen zij op 2 november in De Cammeleur een vrolijk en ontroerend verhaal spelen over vrij zijn. Kun jij je vrijheid spiegelen?

Gratis kaarten zijn op vrijdag 1 en zaterdag 2 november verkrijgbaar in de foyer van De Cammeleur.

Feest van de vrijheid - 2 november

Feestavond

Kom op zaterdag 2 november naar De Cammeleur voor een feestavond geheel in stijl van de jaren 30-40!

Retro DJ Charley draait muziek uit de oorlogsjaren en daarnaast zijn er optredens van Duchess of Swing en BB Bootleg. Duchess of Swing is de meest swingende All Ladies Big Band van Nederland en biedt een eerbetoon aan Glenn Miller. Rosy, Marcy en Debsy vormen BB Bootleg en brengen de swing van toen met de beats van nu. Een knallende vintage music act die je niet snel zult vergeten! DJ Charley sluit de avond spetterend af.

Kaartverkoop feestavond

De kaartverkoop is inmiddels begonnen!

Een kaartje kost 10 euro per stuk (inclusief 1 consumptie) en zijn te koop via onderstaande button.

Kaarten kopen

Zondag 3 november

Bevrijdingsconcert

Op zondag 3 november geeft de Koninklijke Muziekvereniging Dongen een bevrijdingsconcert in De Cammeleur. Dirigent Sebastiaan Hettema heeft samen met de muziekcommissie een mooi muzikaal programma van zo’n 12 muziekstukken samengesteld, met een opbouw van onderdrukking en bezetting naar bevrijding. Wat de exacte muzikale invulling is, blijft nog even een verrassing. De entreebewijzen kosten €7,50 per persoon inclusief een pauzedrankje, maximaal vier tickets per persoon. Kaartjes zijn te koop via onderstaande button.

Kaarten kopen

Gezamenlijke kerkdiensten

Op zondag 3 november organiseren de Evangelische Kerk, de Protestantse Gemeente en de Katholieke Parochie uit Dongen een bevrijdingsviering in de Laurentiuskerk (De Koepelkerk). Samen met de kerken van 's Gravenmoer is gewerkt aan een kerkelijke viering die voor zoveel mogelijk inwoners van de gemeente toegankelijk is. Het thema is '...om vrij te zijn...' Vanuit het evangelie wordt gekeken naar de samenleving die weliswaar 75 jaar bevrijding viert, maar tegelijkertijd worstelt met de kloven tussen arm en rijk, allochtoon en autochtoon, gelovig en niet gelovig en ga zo maar door. De zes kerken hebben gezamenlijk het thema uitgewerkt met een variatie aan muziek, medewerkers en teksten.

Viering Dongen: 10.30 uur, Laurentiuskerk, Gasthuisstraat 1 in Dongen.

Viering ’s Gravenmoer: 15.30 uur, Hervormde Kerk, Kerkdijk 15 in 's Gravenmoer.

Spectaculaire afsluiting

Om 16.00 uur staat een spectaculaire afsluiting in Park Vredeoord op het programma. 

LOON OP ZAND

Ook Loon op Zand staat natuurlijk uitgebreid stil bij 75 jaar vrijheid. Alle activiteiten zijn hieronder weergegeven:

Bestel het boek 'Market Garden - Glidermannen in Drunen en Elshout'

In het boek Market Garden in de Langstraat beschrijft Drunenaar Pim van Gelder hoe vier mannen bijna vijftig gestrande Britse en Amerikaanse militairen verborgen hielden voor de Duitsers. Hier lees je er meer over!

WAALWIJK

Natuurlijk schenkt ook Waalwijk aandacht aan '75 jaar vrijheid':