Bezienswaardigheden (77)

De Emmamolen

De Emmamolen, een stellingmolen, is gebouwd in 1886 en is nog steeds in bedrijf als korenmolen.

Lees meer

Het Gouverneurshuis

Putterstraat 14-16 5256 AN Heusden Vesting
06 349 76543 / 06 506 11900
info@gouverneurshuis.nl - www.gouverneurshuis.nl

Lees meer

De Voorste Venne

Het gebouwencomplex van De Voorste Venne stamt uit 1972. De ontwerper van het complex was Anton Pieck, die destijds al grote successen had geboekt met zijn ontwerpen voor o.a. de Efteling.

Lees meer

Sluis Hedikhuizen

De inundatiesluis is in 2003 gerestaureerd. Duit bouwwerk vormde een onderdeel van de waterverdedigingslinie. Op een gecontroleerde manier kon een groot gebied onder water worden gezet. Zo werd het de vijanden extra moeilijk gemaakt om de stad Heusden binnen te vallen. Ter bescherming van de sluis zelf werd in 1862 fort Hedikhuizen ( 'Achter den Hoogen Maasdijk') gebouwd.

Lees meer

Standerdmolens in Heusden

Op de vestingwallen van Heusden, aan de zijde van de Bergsche Maas, staan in totaal drie molens.

Lees meer

Fort Hedikhuizen

Fort Hedikhuizen is het laatst overgebleven verdedigingswerk op deze plaats. Het heeft dienst gedaan als verdedigingswerk tot 1886. Het militair magazijn is nu een Rijksmonument en tevens partycentrum.

Lees meer

Heemtuin De Meulenwerf

In het vestingstadje Heusden ligt Heemtuin De Meulenwerf op een unieke plaats. Het is de plek waar vroeger de stadsboerderij en de moestuinen lagen, een plaats onder de wal vlakbij de rivier de Maas.

Lees meer

Open Hof

Dit fraaie pand met een complete trapgevel en gevelsteen uit 1604 was eens een voorname herberg met de naam ‘Hof van Holland’. In 1800 kwam het in bezit van Heusdenaar Johannes Jacobus Bax.

Lees meer

Balspel

In het verharde gedeelte van het plantsoen van Wassenaarstraat aan de zijde van de Graaf van Graaf Albrechtstraat in Elshout staat het kunstwerk Balspel met spelende kinderen.

Lees meer

De Schaaltafel

​Het kunstwerk ‘Om en nabij een tafel’ van Tine van de Weyer is een verwijzing naar de drie kernen van de oude gemeente Drunen: Drunen, Elshout en Giersbergen.

Lees meer

Halvezolenlijntje

Een aantal markante (fiets)bruggen doorkruisen de gemeente. De bruggen zorgden voor een verbinding tussen 's-Hertogenbosch tot aan Lage Zwaluwe en wordt tegenwoordig veelvuldig gebruikt door fietsers tussen Drunen, Elshout en onder andere Waalwijk.

Lees meer

Bedevaartkapel Wonderbare Moeder Elshout

Het dorp Elshout is een druk bezocht pelgrimsoord. Tijdens de meimaand komen hier duizenden pelgrims om Maria, alias de Wonderbare Moeder te vereren.

Lees meer

NH Kerk Aan De Haven

Grotestraat 121 5141 JP Waalwijk
06-88446753
dsbertvanderlinden@pgwaalwijk.nl - www.pgwaalwijk.nl

Veteranen Monument De Zandloper

HET DELEN VAN DE TIJD. 'Voorgoed bestaat uit Hedens' is een dichtregel van Emily Dickinson (1830-1886). Het geeft aan dat wat voorgoed voorbij lijkt, steeds weer herbeleefd kan worden in het nu.

Lees meer

De Magneettafel

Het kunstwerk ‘Om en nabij een tafel’ van Tine van de Weyer is een verwijzing naar de drie kernen van de oude gemeente Drunen.

Lees meer