Gemeente Heusden (13)

De Emmamolen

De Emmamolen, een stellingmolen, is gebouwd in 1886 en is nog steeds in bedrijf als korenmolen.

Lees meer

Fort Hedikhuizen

Fort Hedikhuizen is het laatst overgebleven verdedigingswerk op deze plaats. Het heeft dienst gedaan als verdedigingswerk tot 1886. Het militair magazijn is nu een Rijksmonument en tevens partycentrum.

Lees meer

De Voorste Venne

Het gebouwencomplex van De Voorste Venne stamt uit 1972. De ontwerper van het complex was Anton Pieck, die destijds al grote successen had geboekt met zijn ontwerpen voor o.a. de Efteling.

Lees meer

Sluis Hedikhuizen

De inundatiesluis is in 2003 gerestaureerd. Duit bouwwerk vormde een onderdeel van de waterverdedigingslinie. Op een gecontroleerde manier kon een groot gebied onder water worden gezet. Zo werd het de vijanden extra moeilijk gemaakt om de stad Heusden binnen te vallen. Ter bescherming van de sluis zelf werd in 1862 fort Hedikhuizen ( 'Achter den Hoogen Maasdijk') gebouwd.

Lees meer

Stadhuis Vlijmen

Tot aan het begin van de negentiende eeuw beschikte Vlijmen niet over een eigen raadhuis. Voor vergaderingen van het dorps- of gemeentebestuur gebruikte men doorgaans een particulier huis of herberg.

Lees meer

Abdij Mariënkroon

Abdij Mariënkroon behoort tot de orde van de cisterciënzers. Wat eerst als tijdelijk onderkomen werd beschouwd, groeide de gemeeschap tot een zelfstandig klooster.

Lees meer

Halvezolenlijntje

Een aantal markante (fiets)bruggen doorkruisen de gemeente. De bruggen zorgden voor een verbinding tussen 's-Hertogenbosch tot aan Lage Zwaluwe en wordt tegenwoordig veelvuldig gebruikt door fietsers tussen Drunen, Elshout en onder andere Waalwijk.

Lees meer

Bedevaartkapel Wonderbare Moeder Elshout

Het dorp Elshout is een druk bezocht pelgrimsoord. Tijdens de meimaand komen hier duizenden pelgrims om Maria, alias de Wonderbare Moeder te vereren.

Lees meer

Hertogin van Brabantmolen

De Hertogin van Brabant is een voormalige korenmolen aan de Parallelweg in Drunen. Deze stenen beltmolen uit 1838

Lees meer

Lintbebouwing en slagenlandschap

Het zogeheten ‘slagenlandschap’ is typerend voor de Langstraat. De dwars op de kavels gelegen verbindingswegen boden plaats aan lintbebouwing.

Lees meer

Sluisjes aan de Elshoutse Zeedijk

Tussen Heusden, Doeveren, Elshout en Waalwijk liggen de Elshoutse Wielen en de Zeedijk. Twee eeuwenoude sluizen zijn gerestaureerd.

Lees meer

Grenspalen gemeente Heusden

Op zeven locaties in de gemeente Heusden staan sinds kort grenspalen. Op de Zeedijk, de Kapelstraat, Wolfshoek en Scheidingsstraat te Elshout. In Drunen

Lees meer

Uitkijkpunt op de Heidijk

Vlijmen. Rondom Heusden, Drunen en Vlijmen loopt een middeleeuwse ringdijk. Over dit bijzondere dijkenstelsel loopt de Ringdijkroute van 35,5km. Deze is zowel fietsend als wandelend af te leggen. Kom je ten zuiden van sportpark 'De Hooge Heide' dan vind je een uitkijkpunt dat prachtig zicht biedt op natuurgebied 't Vlijmens Ven. Het uitkijkpunt heeft de vorm van een turfschip en verwijst naar de turfgeschiedenis van de streek.

Lees meer