Overzicht Bosch 500 in Heusden

Heusden. In 2016 herdenkt 's-Hertogenbosch de 500ste sterfdag van de bekendste Nederlandse schilder uit de middeleeuwen, Jheronimus Bosch. Ook het ommeland draagt bij aan het nationaal evenement Jheronimus Bosch 500, zo ook de gemeente Heusden. Dit door middel van tentoonstellingen, manifestaties en routes. Maar ook ondernemers en kunstenaars spelen in op dit landelijke thema.

4 maart t/m 31 december: Ontdekkingsroute Bosch Experience
Voor iedereen die meer wil weten over het leven van Jheronimus Bosch, zijn tijd, zijn stad en ommeland, is er de Bosch Experience. Deze ontdekkingsroute, die in het teken staat van zijn beroemdste werk Tuin der Lusten, volgt het spoor van de schilder door 's-Hertogenbosch en omliggende gemeenten. Op zoek naar de ontbrekende figuren uit de Tuin der lusten leidt de route bezoekers langs locaties en activiteiten (waaronder vijf plekken in de gemeente Heusden) waar men Bosch op verschillende manieren beter leert kennen.
Meer informatie

18 september t/m 23 oktober: Tentoonstelling In de Periferie van Jeroen Bosch
Heusden, Vlijmen, maar ook de Loonse en Drunense Duinen hebben waarschijnlijk een rol gespeeld in het leven van deze Bossche schilder en zijn van invloed geweest op zijn meesterwerken. ‘In de periferie van Jeroen Bosch’, heet daarom het project van Honsoirde, dat een kunstzinnige weergave hoopt te zijn van het leven buiten de middeleeuwse stadsmuren van ’s-Hertogenbosch.

Honsoirde heeft kunstenaars in de gemeente Heusden uitgenodigd om in 2016 een kunstwerk te maken dat is geïnspireerd op het werk van Jeroen Bosch en dat als een hommage aan deze kunstenaar kan worden beschouwd. Een deskundige jury beoordeelt de werken in de maand september. De geselecteerde werken worden daarna tentoongesteld in de eeuwenoude Donjontoren van de abdij.
Meer informatie

21 t/m 23 oktober: Fanfari Bombari
Bij dit muzikaal theaterspektakel spelen lokale harmonieën, fanfares en koren de hoofdrol. Gerard van Maasakkers, gitarist Aart Stroman en vier professionele acteurs vormen een constante in het geheel. Elke twee weken verplaatsen zij zich naar een andere gemeente (Haaren, Heusden, Sint Michielsgestel, Vught, 's-Hertogenbosch) en voegen zich bij de muziekgezelschappen die zich daar met elkaar meten in een voorstelling. Van 21 /m 23 oktober is de beurt aan Heusden.
Meer informatie

Overige initiatieven
Diverse inwoners en ondernemers uit de gemeente Heusden spelen in op het thema Bosch 500. Kunstenaar Jan Simonis uit Heusden schreef het sprooksel 'Jheronimus Deodata en Jan' over zijn ontmoeting met schilder Jeroen Bosch. Het boek is onder andere verkrijgbaar bij het Heusdens Buro voor Toerisme.
Geïnspireerd door de drieluik Tuin der Lusten wist Eugenie Geurts uit Heusden een prachtige compositie van drie delen aan elkaar te smelten.
Van Drunen Schoenfabriek uit Drunen, bekend van de merken Durea en GIJS, heeft een speciale 'JB' schoen ontwikkeld.
Kinderboekenschrijver Paul van Loon uit Drunen schreef het boek 'Op zoek naar Jeroen'. In het boek gaat de schrijver op zoek naar de schilder in de werken van Jeroen Bosch. Hij valt in de put op de Bossche Markt en komt in de andere werkelijkheid van Bosch terecht.
Ook diverse lokale Heusdense ondernemers spelen in op het thema. Bijvoorbeeld Annelies en Henry van Helvoirt van slijterij en waterspeciaalzaak De Waterdrager. Ze verkopen het door brouwerij 't Kolleke in Den Bosch gebrouwen Jheronimus Bosch bier en hebben een Jeroen Bosch Fruit Brandewijn laten ontwikkelen.