Gemeente Heusden

Gemeente Heusden kenmerkt zich door een uniek landschap. Aan de noordzijde wordt het gebied afgesneden door de Bergsche Maas, met het schilderachtige vestingstadje Heusden als ankerplaats. Dijk en kleigrond dus, terwijl zo'n 10 kilometer zuidelijk één van de meester uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa gelegen is; De Loonse en Drunense Duinen. Het pittoreske gehucht Giersbergen vormt één van de toegangspoorten tot dit unieke Nationale Park. Je vindt er enorme zandheuvels, uitgestrekte bossen, paarse heidevelden, waterpartijen en landgoederen. 

Waterrijk Heusden
De geschiedenis van de streek is onlosmakelijk verbonden met de Maas, die door het gebied slingerde. De vele plassen (wielen) langs de dijken en de Baardwijkse Overlaat herinneren aan de eeuwenoude strijd tegen het water. De Bergsche Maas en het Drongelens Kanaal zijn gegraven om wateroverlast te beperken. Vandaag de dag bieden ze ook volop vertier voor hengelsporters en de pleziervaart. Heusden heeft twee grote jachthavens en een kleine sfeervolle binnenhaven. 

Activiteit voor jong en oud
Vele kilometers fiets- en wandelknooppuntennetwerk maken dat recreanten zich graag begeven in Heusden en omgeving. Dit niet alleen vanwege de goede infrastructuur en de aantrekkelijkheid van het landschap, maar ook door de vele afstapmogelijkheden en gastvrije ondernemers. Zeer regelmatig worden gezellige markten, excursies en muziekfestiviteiten georganiseerd in de 11 kernen, waarvan Drunen, Heusden en Vlijmen de grootste zijn. Drunen sluit het jaar traditiegetrouw af met het druk bezochte en landelijk bekend Dickensfestijn.