Gemeente Loon op Zand

Gemeente Loon op Zand bestaat uit drie kerkdorpen: Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer. Bekende hotspots zijn attractiepark de Efteling, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, Experience Island 't Blauwe Meer en de keukenboulevard. 

Ontdek Loon op Zand
In de talrijke verblijfsaccommodaties vind je de gastvrijheid die spreekwoordelijk is voor Brabant. Daarnaast bieden de dorpskernen een gevarieerd aanbod aan cafés, restaurants en winkel, met streekproducten. 

Geschiedenis
De oudste van de drie kernen is Loon op Zand, in de middeleeuwen Venloon geheten vanwege de ruimte aanwezigheid van vennen en veengrond. Vervolgens ontstond rond 1400 bij Loon op Zand een gehucht, waarvan de oudste naamsvermelding Kesthovel was. De Moer, eveneens ontstaan in de 14e eeuw, dank zijn naam aan de ligging in een veengebied. 

Monumenten
Kaatsheuvel kent enkele rijksmonumenten, zoals de St. Janskerk, de St. Jozefkerk, de kerk van de Martelaren van Gorkom, molen de Couwenberg en de molen aan de Zuidhollandsedijk. In Loon op Zand ligt Het Witte Kasteel en de kerk St. Jans Onthoofding. 

Natuur
Genieten kan ook in de natuur, tijdens een fietstocht of wandeling door prachtige natuurgebieden. Zo zijn er Landgoed Huis ter Heide, De Loonse en Drunense Duinen, Landgoed Plantloon en het agrarische landschap. Ook voor mountainbikers, ruiters en menners zijn er mooie tochten uitgestippeld. Op die manier maak je kennis met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van de streek. 

Ontspanning
Gemeente Loon op Zand is een ideale uitvalsbasis om de landelijke en bosrijke omgeving te verkennen. Hier ervaar je de Brabantse gemoedelijkheid en gastvrijheid. Voor jong en oud is er van alles te doen: van midgetgolf, een bezoek aan attractiepark de Efteling tot een paardrijtocht en van een steproute tot het bezoeken van leuke evenementen.