Heusden Vesting (15)

Het Gouverneurshuis

Putterstraat 14-16 5256 AN Heusden Vesting
06 349 76543 / 06 506 11900
info@gouverneurshuis.nl - www.gouverneurshuis.nl

Lees meer

Standerdmolens in Heusden

Op de vestingwallen van Heusden, aan de zijde van de Bergsche Maas, staan in totaal drie molens.

Lees meer

Heemtuin De Meulenwerf

In het vestingstadje Heusden ligt Heemtuin De Meulenwerf op een unieke plaats. Het is de plek waar vroeger de stadsboerderij en de moestuinen lagen, een plaats onder de wal vlakbij de rivier de Maas.

Lees meer

Open Hof

Dit fraaie pand met een complete trapgevel en gevelsteen uit 1604 was eens een voorname herberg met de naam ‘Hof van Holland’. In 1800 kwam het in bezit van Heusdenaar Johannes Jacobus Bax.

Lees meer

Vestingwerken Heusden

Heusden is ontstaan rondom een van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa. Na 1968 werd de vestingstad grondig gerestaureerd en een bezoek waard.

Lees meer

Stadshaven

Tijdens de grootschalige restauratie van Heusden werd de stadhaven in ere hersteld. Tegenwoordig varen plezierjachtjes de stadshaven in, leggen rondvaartboten aan om een bezoek te brengen aan de vesting en kijken bezoekers toe vanaf de omliggende terrassen.

Lees meer

Vismarkt

Het centrale plein in vesting Heusden wordt omsloten door fraaie koopmanswoningen, restaurants en terrasjes. Op de kop van de Vismarkt staat het voormalige Commiezenhuis en de Visbank waar de visafslag plaats vond.

Lees meer

Schilderachtige straatjes

Wandelend door de schilderachtige straatjes en smalle steegjes in de vesting Heusden ontdek je tal van eeuwenoude, goed bewaarde panden en gevels met mooie gevelstenen.

Lees meer

Kasteelruïne

Een van de eerste 'Heren van Heusden' bouwde een kasteel in Heusden. Destijds de grootste burcht in West- Europa.

Lees meer

Demer

De Demer is de stadsgracht die de stad Heusden al sinds de middeleeuwen aan de landzijde omgeeft. Destijds liep de Demer vanaf de Maas naar de gracht om het kasteel in de zuidwestelijke hoek van de stad.

Lees meer

Stadspoorten

Een aantal poorten zijn tijdens de grootschalige restauratie van Heusden in ere hersteld. Toen tijdens de restauratie van Heusden in de jaren zeventig duidelijk werd dat zich op deze plaats

Lees meer

Stadhuis

Het stadhuis van Heusden staat al eeuwenlang op deze plek. Het vorige stadhuis dat aan het einde van de zestiende eeuw gebouwd werd, is in 1944

Lees meer

Maquette Heusden

Onder leiding van de heer Chr.Lith, hoofdambtenaar bij de voormalige gemeente Heusden, hebben de heren H. van Heesch en W. van de Elzen in 1973 een begin gemaakt met de bouw van de maquette.

Lees meer

Bromsluis

De Bromsluis is een ‘sortie’, een tunnel onder de verdedigingswal die de mogelijkheid biedt om bij een vijandelijke aanval onder dekking de vesting te verlaten.

Lees meer

N.H. Catharijne kerk Heusden

Heusden. De Catharijne kerk wordt ook wel de Grote kerk genoemd. Met Pasen wordt in deze kerk de Matthaüs Passion uitgevoerd. Inmiddels een traditie in Heusden.

Lees meer