De Loonse en Drunense Duinen

  • Drunen NP drinkplas
  • Drunen NP recreatie   zandvlakte
  • Drunen NP winter
  • Drunen NP winter
  • Drunen  NP  hondenloslooproute
  • Drunen Natuur LDD  Boomstronk in duinen (c)NP LDD

In het zuiden van de gemeente liggen de prachtige Loonse en Drunense Duinen. Een gebied van ruim 3.500 hectare groot met stuifzandduinen, die 10.000 jaar geleden ontstaan zijn. Een uniek natuurgebied voor jong en oud. Rondom de duinen zijn vele horecagelegenheden en mogelijkheden tot overnachten.

Fietsen/wandelen, ATB- en hondenloslooproutes en ruiterpaden
Hoewel fietsers van harte welkom zijn op de mooie verbrede fietspaden, is het park vooral geschikt om te voet te verkennen. In het open stuifzandgebied zijn geen paden: er mag overal gelopen worden. Ook met een hond, mits aangelijnd. Vanaf de parkeerplaats bij de IJsbaan in Kaatsheuvel is een hondenloslooproute van 4 km uitgezet. Nabij café Bosch & Duin is een hondenlosloopgebied. Regelmatig worden er door IVN Brabant wandelingen georganiseerd, maar aan de hand van gemarkeerde wandelroutes is het gebied ook op eigen gelegenheid te ontdekken. Het is wel verstandig een knooppuntenwandelkaart mee te nemen. Het is ook mogelijk om een wandeling door het duinengebied onder leiding van een IVN gids te reserveren.
Voor ATB'ers zijn er onverharde fietspaden en routes aanwezig. Hiervoor heb je vergunning nodig, verkrijgbaar bij Vereniging Natuurmonumenten en bij omliggende horeca.
Paardrijden kan op de gemarkeerde ruiterpaden (en vrij rijden over het stuifzand). Ook ruiters hebben een vergunning nodig, verkrijgbaar bij omliggende maneges en horeca.
Op de website van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen lees je wat er precies te doen is in dit prachtige natuurgebied. Ook vind je daar de mogelijkheden om gebruik te maken van excursies, arrangementen en presentaties, verzorgd door IVN Brabant.

Natuurpoorten
Hét startpunt om de natuur te ontdekken, te ontspannen of lekker actief buiten te zijn. Bij de Brabantse Natuurpoorten tref je een 4 meter hoge sleutel als herkenningspunt. Er staat een paneel met informatie over de routes, natuur- en cultuurhistorie in de omgeving. Vanaf april 2013 zijn de eerste 10 Brabantse Natuurpoorten geopend waaronder Natuurpoort De Drie Linden in Giersbergen.