Heusden viert landelijk kunstjaar

Heusden, 15 juni 2017. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Daarom viert Nederland in 2017 ‘Mondriaan to Dutch Design’. Ook vestingstad Heusden, dè plek om te genieten van kunst en cultuur, heeft een mooie programmering.

Mondriaan to Dutch Design
Het is al een eeuw geleden dat Theo van Doesburg en Piet Mondriaan, grondleggers van kunstbeweging De Stijl, hun heldere, concrete doeken schilderden. Ze ogen nog altijd modern, net als de meubels van Gerrit Rietveld. De vraag die De Stijl stelde was: hoe geef je de samenleving van de toekomst vorm? Een betere, hoopvolle toekomst, geloof in de vooruitgang, optimisme en humor. En dat is precies waar het huidige Dutch Design nog steeds mee bezig is.

Kunst en design in vestingstad Heusden
Dat Heusden een voedingsbodem vormt voor creatief talent, blijkt uit het feit dat er veel verschillende kunstenaars en makers wonen en werken. De vele galeries en atelierwinkels bevinden zich op loopafstand van elkaar. Kenners zien Heusden als dè plek om te genieten van kunst en cultuur. Het is dus niet erg verwonderlijk dat kunstenaars, makers en het Heusdens Buro voor Toerisme het landelijke kunstjaar aangrijpen om te laten zien wat Heusden op dit vlak in huis heeft. En dat doen ze met een verrassende, hoogwaardige programmering.

Kunstevenement essentie
Van 28 juni tot en met 2 juli kunnen kunstliefhebbers dagelijks van 12.00 - 18.00 uur - in de industriële sfeer van de Timmerhal van Nautisch Centrum Heusden aan de Scheepswerf - werken bekijken van ruim zestig hedendaagse, professionele kunstenaars, die abstract geometrisch werk maken. De werken raken aan wat beeldende kunst is, sinds de oprichting van kunststroming De Stijl. Essentie wordt georganiseerd door stichting 4+ (www.vierplus.eu). Zij organiseerde eerder dit jaar al een succesvolle editie van dit kunstevenement in Utrecht. Burgemeester Jan Hamming opent de tentoonstelling. Op zondagmiddag, tijdens de afsluiting, wordt het geheel omlijst met een concert minimal music, verzorgd door het essentie kwartet.

Handmade in Heusden
Bezoekers van essentie krijgen een leuk extraatje. Ze kunnen gratis deelnemen aan de stadswandeling ‘Handmade in Heusden’ langs zes makers in de vestingstad. Onder leiding van een gids van het Heusdens Buro voor Toerisme maakt men kennis met het maakproces in zes stappen; van idee of opdracht tot het kant en klaar product in de winkel. Initiatiefneemster / bontwerkster Els de Meijer en stadsgids Annelies van der Sanden hebben een unieke wandeling ontwikkeld en zijn zeer enthousiast over het resultaat. De route wordt na het kunstevenement tot en met medio september wekelijks herhaald op vrijdagmiddag.

Kunst in de Vesting
Heusden sluit het themajaar in september groots af met de biënnale Kunst in de Vesting, waarbij het thema Dutch Design centraal staat. Naast kunstenaars en designers uit Heusden en directe omgeving, tonen gastkunstenaars- en designers hun werk. De kunstuitingen lopen uiteen van 3D design, glaskunst, keramiek, fotografie, schilderijen, sculpturen tot Dutch Design. Stichting KunstVesting Heusden is verheugd te kunnen vermelden dat ook het bekende design duo Kranen/Gille werken zal vertonen in het Bezoekerscentrum van Heusden.

Meer informatie
Een boekje met het volledige programma is onder andere verkrijgbaar bij het Heusdens Buro voor Toerisme. Zie ook: https://www.hbtheusden.nl/mondriaantodutchdesign