Natuurgebieden (14)

De Loonse en Drunense Duinen

In het zuiden van de gemeente liggen de prachtige Loonse en Drunense Duinen. Een gebied van ruim 3.500 hectare groot met stuifzandduinen, die 10.000 jaar geleden ontstaan zijn. Een uniek natuurgebied voor jong en oud.

Lees meer

Poort van Heusden

​Het voormalige kasteelterrein van D'Oultremont is onder meer bekend van het attractiepark 'Het Land van Ooit'. In 2008 kocht de gemeente Heusden het terrein en gaf het de naam: ‘De Poort van Heusden’.

Lees meer

De Moerputten

De Moerputten is een van de weinige overgebleven laagveenmoerassen in zuidelijk Nederland. Het meest opvallende van dit gebied is de brug die het moeras doorsnijdt.

Lees meer

De Baardwijkse Overlaat

De Baardwijkse Overlaat is een natuurgebied tussen Waalwijk en Drunen. Ontstaan uit de aanleg van de overlaat in 1766 ter verbetering van de waterstaatskundige toestand in het gebied rond 's-Hertogenbosch en in de Langstraat.

Lees meer

Vlijmens Ven

Het Vlijmens Ven ligt in Vlijmen, aan de zuidkant van de Meerdijk en de Heidijk. Dit natuurgebied is een kwelwatergebied dat bestaat uit akkers, graslanden en bos.

Lees meer

Haarsteegse Wiel

Door dijkdoorbraken liggen er zo’n 30 grote en kleine wielen in Heusden. De Haarsteegse Wiel, ook wel Grote Wiel genoemd, is er één van en behoort tot een van de grootste wielen in Nederland.

Lees meer

Dijkenstelsel

Rondom Heusden loopt de middeleeuwse ringdijk. Het grootste gedeelte van deze ringdijk is meer dan 700 jaar oud en is op de fiets af te leggen.

Lees meer

Hooibroeken

​In de oude moerassige ‘komgronden’ van de Maas vind je natte graslanden in de zogeheten Hooibroeken ten westen van Oudheusden.

Lees meer

Voormalig Landgoed Pax

Een mooi gebied om een ommetje te maken is Landgoed Pax gelegen aan de Heusdenseweg richting Elshout. Via een rood smeedijzeren hek,

Lees meer

De Roeivijver

De Roeivijver in Drunen is een recreatieplas ten zuiden van Drunen en noordelijk van het Drongelens Kanaal. Om de vijver ligt een wandelpad en aan de westzijde is een natuurijsbaan.

Lees meer

Nieuwkuijkse Wiel

Sinds een doorbraak van de Heidijk in 1880 bevindt zich hier de Nieuwkuijkse Wiel, ook wel Nieuwe Wiel genoemd.

Lees meer

Elshoutse Wielen

Het natuurgebied Elshoutse Wielen bestaat uit elzenbroekbos en verschillende plassen (wielen) langs de Elshoutse Zeedijk.

Lees meer

De Biessertpolder

De inrichting van de Biessertpolder geeft ruimte aan mens en natuur. De polder fungeert als klimaatbuffer, waarbij natuur en recreatie met waterberging worden gecombineerd.

Lees meer

De Duinexpres

Galgeneind 6 5176 NN De Moer
06 53947092
info@arbeid-adelt.nl - www.arbeid-adelt.nl