Bij een 'pitstop' in gesprek over de mountainbikeroute

Kaatsheuvel, 1 juni 2015. Natuurmonumenten en de werkgroep van mountainbikers verwende afgelopen zondag in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen rond de 300 bezoekers met een bekertje water en wat drop. In de tussentijd praatten ze deze bezoekers bij over de maatregelen op de mountainbikeroute. Met gericht onderhoud, lichtere alternatieven en extra bebording hopen Natuurmonumenten en de werkgroep dat fietsers beter op de route blijven en er meer begrip ontstaat tussen de gebruikers onderling.

“Ik ben blij verrast met alle mensen die bij onze ‘pitstop’ zijn gestopt,” vertelt Ludy van Noort, één van de mountainbikers uit de werkgroep. “De reacties op de maatregelen zijn positief en de mensen vinden het leuk dat we het verhaal in het veld komen vertellen”. Door de dag heen stopten zowel fietsers, als wandelaars en ruiters om de nieuwe plattegrond te bekijken en vragen te stellen. Sommige zijn er zelfs speciaal voor naar de Duinen gereden.

Het oplossen van dilemma’s
De mountainbikeroute in Nationaal Park De Loonse en Drunense trekt jaarlijkse duizenden mountainbikers. Veel mountainbikers gaan echter van de aangegeven route af. Hiermee tasten ze de erosiegevoelige wallen en ingestoven eiken aan die de duinen zo uniek maken. Bovendien zijn er regelmatig misverstanden tussen fietsers, wandelaars en ruiters. Mountainbikers passen hun snelheid niet op tijd aan bij een kruispunt of wandelaars weten niet dat ze op de mountainbikeroute lopen. “Wij daagden de mountainbikers uit om na te denken over geschikte oplossingen. Een drukbezochte bijeenkomst was het resultaat,” lacht Inge van Dongen, boswachter van Natuurmonumenten.

Samen werken aan een veiligere route
Tijdens de bijeenkomst werd al snel duidelijk dat veel fietsers hun eigen weg kozen, omdat de route te zwaar, te technisch of te drassig was. “Daarom onderhouden we de route op natte plekken nu beter. En we realiseerden lichtere alternatieven, zodat mountainbikers de zware stukken kunnen overslaan,” legt Inge uit. Daarnaast heeft Natuurmonumenten samen met de werkgroep bordjes toegevoegd op de routepalen van de mountainbikeroute en bij kruisingen met andere paden. “Op deze bordjes staat dat je niet op de route mag lopen of dat je als fietser, wandelaar of ruiter een kruising nadert. Dit verkleint de kans op misverstanden”.

Foto: Natuurmonumenten