Colleges willen investeren in RBT De Langstraat

Heusden, 6 maart 2018. De colleges van de gemeenten Dongen, Loon op Zand, Heusden en Waalwijk willen investeren in de oprichting van een Regionaal Bureau voor Toerisme De Langstraat (RBT). Deze week bereikten zij een akkoord over een financieringsvoorstel. Daarin wordt een eenmalige bijdrage voor de opstartfase gevraagd en een jaarlijkse bijdrage voor de periode 2019-2022. In Dongen, Loon op Zand en Waalwijk gaat dit voorstel nu eerst naar de gemeenteraad; in Heusden is dat niet nodig. De vier gemeenten willen samenwerken om meer bezoekers te trekken, die langer verblijven en meer besteden. Marktonderzoek wees uit dat De Langstraat, tussen de grote steden en met internationale trekpleisters (de Efteling, De Loonse en Drunense Duinen, de vesting Heusden) alle ingrediënten in zich heeft om inwoners, recreanten en toeristen te verleiden tot een bezoek.

Krachten bundelen
De vier gemeenten willen de krachten bundelen om een bijdrage te leveren aan de leisure ambities van de regio Hart van Brabant. Een nieuw Regionaal Bureau voor Toerisme moet de gebiedsmarketing van De Langstraat krachtig oppakken. Zo kunnen de gemeenten efficiënter maar ook professioneler werken. Bijvoorbeeld door meer specialisten in huis te halen, zoals op het gebied van (online) marketing.

Verbinden
Het RBT moet een kleine, slagvaardige organisatie zijn. Het bureau legt lokaal de verbinding met organisaties en ondernemers en werkt samen overkoepelende thema’s uit in aansprekende concepten. Ook legt het bureau koppelingen in het aanbod en zet dit aanbod op een aansprekende wijze in de markt. Bij de nieuwe organisatie horen ook lokale toeristische informatiepunten.

Uitbreiding
De samenwerking in het Regionaal Bureau voor Toerisme begint met de vier gemeenten Dongen, Loon op Zand, Heusden en Waalwijk maar kan in de toekomst uitgroeien met andere Hart van Brabant-gemeenten en daarbuiten.

De verwachting is dat de gemeenteraden zich vóór de zomer van 2018 uitspreken over het voorstel.