Grenspalen gemeente Heusden

Op zeven locaties in de gemeente Heusden staan grenspalen. Op de Zeedijk, de Kapelstraat, Wolfshoek en Scheidingsstraat te Elshout. In Drunen aan de Kanaaldijk, Duinweg aan de noordzijde van de brug en bij de Klinkert. In Nieuwkuijk, de Onsenoortsestraat en in Vlijmen bij het Limietpad aan de Heidijk en de Moerputtenweg. De grenspalen vormen de oude grens Holland-Brabant uit 1795.

Het aanbrengen van deze zeven grenspalen komt voort uit het project ‘Zichtbare grens Holland - Brabant’. Meer informatie over deze belangrijke historische lijn staat in het rapport ‘Een Grens in Meervoud, recreatieve beleving van de grens tussen Holland en Brabant rond 1795’.

Deze grens tussen Holland en Brabant van rond 1795 loopt van Willemstad naar Engelen en doorsnijdt in de oostelijke Langstraat de gemeenten Dongen, Waalwijk, Heusden en ’s-Hertogenbosch. De lijn vormt, vanaf het ontstaan in de 12e eeuw, een belangrijke basis voor de ontwikkeling van Brabant. Langs deze grens zijn ter verdediging van Zuidelijk Holland verschillende vestingsteden ontstaan, waaronder de vesting Heusden.