Grote variatie tijdens biënnale Kunst in de Vesting Heusden

Heusden, 28 augustus 2017. Grote variatie tijdens biënnale Kunst in de Vesting Heusden. Tijdens het Monumentenweekend van 9 en 10 september presenteren tijdens de zesde Biënnale Kunst in de Vesting professionele kunstenaars, galeries en designers zich op dertig locaties. Deze activiteit is bij uitstek een gelegenheid om kennis te maken met Dutch design, animatiefilms, glaskunst, fotografie, film, installaties, keramiek, schilderijen en lichtkunst.

Op zaterdag 9 september wordt het evenement om 10.00 uur door Paul Schalken, voorzitter van de Kunstcommissie van de stichting Honsoirde, in het stadhuis geopend. Daarna kan het publiek vanaf 11.00 uur tal van markante locaties bezoeken. Het gaat hierbij om monumentale woonhuizen, torens, de oude pastorie, een voormalig bankgebouw, voormalige slagerij, ateliers en galeries. De biënnale wordt gehouden in het kader van de activiteit Van Mondriaan tot Dutch design.

Kranen/Gille
Het design duo Kranen/Gille tonen hun werk in de voormalige raadszaal van het stadhuis. Zowel Jos Kranen als Johannes Gille hebben stevige wortels in de vesting. De succesvolle designers maakten tien jaar geleden hun start in een atelier in de voormalige scheepswerf van Verolme. Daarna volgden veel internationale presentaties. Het duo oogstte in het voorjaar veel waardering tijdens hun expositie in het Noord-Brabantsmuseum. In de kleine trouwzaal van het stadhuis demonstreren Joyce van Roosmalen en Henriëtte van Battum de mogelijkheden van Art Clay Silver.
Tijdens de biënnale is meer te beleven. In het Gouverneurshuis zijn schilderijen van Thea Hennevelt te bewonderen. In de tuin zijn sculpturen van Bart Somers, Catharina van de Ven, Gert de Bie en Clemens Briels te bekijken. Vanuit het Gouverneurshuis is de toren van het Demerrondeel gemakkelijk te bereiken. Josée Bastiaenen toont daar de resultaten van haar glaskunst. Op de tweede verdieping hangen abstracte schilderijen van Cornel Pepers. In hun restauratieatelier geven René van Boxtel en Iggy ’t Hart toelichting op hun werk.

Veerpoort
In de Veerpoort aan de Waterpoort, de locatie van het St. Blasiusgilde, kan de bezoeker kennis maken met glasbeeldhouwwerk van Cees Broeke. In het woonhuis van Putterstraat 37 zijn schilderijen van Wouter van der Velde te bewonderen. Angeline Maas presenteert zich eveneens met schilderijen in het woonhuis Botermarkt 20. Eskimokunst is bij gastgalerie Canuit, Engstraat 4, te bewonderen. Met het thema “Luiken open” demonstreert Adry Deekens haar werk op de Vismarkt.
In de voormalige pastorie aan het Burchtplein zijn zeventien net afgestudeerde studenten met hun werk van de kunstacademies St. Joost/Avans aanwezig. De gevarieerde presentaties van dit jong talent wordt met muziek een hapje en een drankje ondersteund. Beeldend kunstenaar Iris Hofland is in de Jacobatoren op het Kasteelterrein met haar fotografisch werk en installaties present.

Slagerij Janson
De jonge goudsmeden Iris van Sambeek, Vera van Oort en Jari van de Burgt tonen in de voormalige slagerij Janson op de Vismarkt hun creaties. Fotografie is tijdens het culturele festijn goed vertegenwoordigd. Zo demonstreert Arold van der Aa oude fototechnieken. In een tent in de tuin van de voormalige pastorie neemt hij de bezoeker mee naar de beginperiode van de fotografie. De Heusdense fotograaf Mabel Mangnus toont haar werk in De Republiek. Zij fotografeerde verschillende Heusdense kunstenaars. Hans van der Ven toont zijn ingetogen werk in restauratiepand Hoogstraat 2. Op dezelfde locatie laat Arjen van der Cruijsen zijn lichtobjecten zien. Abstracte schilderijen van Marianne Meuwese en sculptuur van Diederik Storms zijn in het woonhuis en de tuin Molenstraat 2 te bewonderen. Direct in de buurt is beeldhouwer Paul Spencer in de Heemtuin met zijn houten beelden present. Bernadette Beekmans toont de resultaten van haar noeste beeldhouwwerk uit verschillende soorten steen. Zij doet dit op de locatie.

Paradijs
Achter Het Paradijs in de Ridderstraat. Len van de Wouw toont in haar atelier Helena’s Stulp aan de Sterrestraat 2 haar schilderijen. Moderne iconen van Linda Tabak en Sjoerd Weening zijn in de voormalige Rabobank, Breestraat 29 te zien. In Studiolo aan de Drietrompetterstraat 8 toont Anna Marie van Thiel de Vries onder de titel Mixed Media haar werk. De Biënnale wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in de Vesting.De biënnale is gratis te bezoeken en wordt gehouden tussen 11.00-17.00 uur. Bij het Heusdens Buro voor Toerisme is gratis de routebrochure verkrijgbaar.
De routebrochure is ook te vinden op: www.kunstvesting.nl.

Handmade in Heusden
Tijdens de biënnale kan ook in het kader van Handmade In Heusden een stadswandeling worden gemaakt. Een stadsgids leidt dan de bezoekers langs verschillende locaties. Het gaat hierbij om een couturier, bontmaker, hoedenmaker, parfummaker, stadsrestaurateur en kaarsenmaker. Door deze makers wordt het maakproces uit de doeken gedaan.