Wielen en plassen (10)

De Roeivijver

De Roeivijver in Drunen is een recreatieplas ten zuiden van Drunen en noordelijk van het Drongelens Kanaal. Om de vijver ligt een wandelpad en aan de westzijde is een natuurijsbaan.

Lees meer

Haarsteegse Wiel

Door dijkdoorbraken liggen er zo’n 30 grote en kleine wielen in Heusden. De Haarsteegse Wiel, ook wel Grote Wiel genoemd, is er één van en behoort tot een van de grootste wielen in Nederland.

Lees meer

Het Engelermeer

Het Engelermeer ligt op een prachtige locatie tussen de weilanden van Vlijmen en de Engelense polder. Het is een prachtig recreatiegebied

Lees meer

De Afgraving

De Afgraving is een zandwinplas, tussen de Kanaalweg en de Heidijk in Drunen. Deze plas is niet specifiek voor zwemmers ingericht, maar er wordt wel regelmatig gezwommen.

Lees meer

Nieuwkuijkse Wiel

Sinds een doorbraak van de Heidijk in 1880 bevindt zich hier de Nieuwkuijkse Wiel, ook wel Nieuwe Wiel genoemd.

Lees meer

Sluisjes aan de Elshoutse Zeedijk

Tussen Heusden, Doeveren, Elshout en Waalwijk liggen de Elshoutse Wielen en de Zeedijk. Twee eeuwenoude sluizen zijn gerestaureerd.

Lees meer

De Moerputten

De Moerputten is een van de weinige overgebleven laagveenmoerassen in zuidelijk Nederland. Het meest opvallende van dit gebied is de brug die het moeras doorsnijdt.

Lees meer

De Baardwijkse Overlaat

De Baardwijkse Overlaat is een natuurgebied tussen Waalwijk en Drunen. Ontstaan uit de aanleg van de overlaat in 1766 ter verbetering van de waterstaatskundige toestand in het gebied rond 's-Hertogenbosch en in de Langstraat.

Lees meer

Hooibroeken

​In de oude moerassige ‘komgronden’ van de Maas vind je natte graslanden in de zogeheten Hooibroeken ten westen van Oudheusden.

Lees meer

Elshoutse Wielen

Het natuurgebied Elshoutse Wielen bestaat uit elzenbroekbos en verschillende plassen (wielen) langs de Elshoutse Zeedijk.

Lees meer