Wij zijn Heusden

Heusden, 27 augustus 2018. Op vrijdag 31 augustus opent commissaris van de Koning Wim van de Donk in Heusden het fotoproject 'Wij zijn Heusden'. Bijna een jaar lang trokken fotografen Judith Baas en Mabel Mangnus kriskras door de elf kernen van de gemeente Heusden. Dit om medebewoners te portretteren. Het idee was om bij gelegenheid van 700 jaar Heusden 77 fotoreportages te maken. Zij stelden zichzelf de opdracht om de verscheidenheid van de gemeente Heusden in beeld te krijgen. In totaal zijn 77 huishoudens en 254 individuele Heusdenaren vastgelegd: boeren, kleine en grote gezinnen, vluchtelingengezinnen, bewoners van het Thomashuis, ondernemers, weduwen, een oud-burgemeester, en zelfs een beroemde wielrenner.

De uitkomst van hun ontdekkingstocht kent drie vormen. Het gaat om een buitenexpositie van bijna tachtig manshoge familieportretten in de vesting en later in andere kernen. In het Bezoekerscentrum zijn honderden zwart-wit-portretten van individuele Heusdenaren te bewonderen.

Bij familiefoto's horen verhalen. Op een of andere manier liep elke ontmoeting uit op persoonlijke en indringende gesprekken. Mabel Mangnus: "Niet dat het vooropgezet was, maar het ontstond, het gebeurde. Iedere keer opnieuw en opnieuw en opnieuw. Het was heel bijzonder." Het resultaat is een fotoboek.

Van 1 tot 30 september wordt een buitenexpositie in de straten van Heusden Vesting gehouden. De zwart-wit portretten van de individuele Heusdenaren op een grote wand in het Bezoekerscentrum vormen het slotstuk. Op 1 oktober verhuizen de foto's naar gevels in de andere kernen van de gemeente Heusden. Ze worden als het ware teruggegeven aan de bewoners. De buitenexpositie in de kernen loopt tot 31 december. Routebureau Brabant heeft hiervoor ook een speciale fietsroute samengesteld. Het boek 'Wij zijn Heusden' is vanaf 1 september te koop bij de lokale boekhandel en bij het Heusdens Buro voor Toerisme  voor € 29,90.